UTLANDSPROFFS

Bläcket hinner knappt torka innan ryggdunkningarna upphör, leendena slocknar, kamerorna plockas undan och det är dags att göra skäl för pengarna. Från att ha uppvaktats som en stjärna till att behandlas som en slav, går det snabbt.

Inget av det som man blev lovat under förhandlingarna är på plats när man kommer ner. Istället för ett bra hus i ett bra område, får man bo på ett trist hotel med bristfälligt wi-fi. Tiden på hotellet mellan träningarna och matcherna tar sakta men säkert musten ur en. Att se väggarna krypa närmre och närmre – medan man oroar sig för om man tar en plats i laget, kräver mentala och känslomässiga muskler utöver det vanlig.

Få medspelare inbjuder en till en början att bli en del av gruppen. Först måste man få gruppens godkännande och det är inte det lättaste. Din framgång sker alltid på någon annans bekostnad. Man får slita hårt och tjuvsmällarna är många och smärtsamma.

Det är vanligt att tränaren inte har samma uppfattning om ditt värde som sportchefen som värvade dig. Tränaren kan tvärtom tycka att du är kass och berättar det gärna för alla som orkar lyssna. Fördömandet av din insats sker högljutt inför alla och du blir kallad alla de orden som Janne Andersson inte vill höra på plan eller i omklädningsrummet. När tränaren har skällt färdig skickar han iväg dig på lån till ett skitlag i en skitliga.

I den nya klubben börjar allt strulet om med bostad, bil, fria resor o.s.v…

Att inte bli uttagen, bänkas, lånas ut eller skadas, gör en redan tuff tillvaro ännu tuffare. Att ta sig igenom det ensam är jobbigt även för de mest härdade. Problemet är att kunna hantera skillnaden på vad man blivit lovad, och vad man faktiskt får. vilket oftast skiljer sig rätt mycket. Att känna sig respektlöst utnyttjad hör till många fotbollsspelares vardag,

Ensamheten kan många gånger knäcka en och gör inte ensamheten det – så gör definitivt ens egen växande känsla av otillräcklighet det.

Att inte kunna tala språket eller förstå kulturen spär på utanförskapet ytterliggare. Tvivlen väcks och ens agent ställer sig oförstående till gnället och säger åt en att köra på.

För många blir utlandsvistelsen en mardröm man inte önskar sin värsta ovän. Trots att man mår sämre och sämre – så vill man gärna inte berätta det för andra. Det känns som att man är tvingad att ljuga om att allt är bra. Inte fan vill man erkänna att proffslivet sakta men säkert håller på att knäcka en. Får man då inte spela så vaknar man snabbt upp i kolkällaren utan en susning om hur man skall ta sig därifrån.

Jag vill inte rekommedera någon att ”gå utomlands” utan att ha tillgång till ett stark powerteam. Ett powerteam är olika människor med olika specialkunskaper som är tillgängliga och hjälper en att hantera alla de utmaningar som kommer med att spela i en klubb utomlands.

Elite Coaching hjälper spelare utomlands att fokusera på det som är relevant och som ökar deras möjligheter att lyckas i proffslivet. Oavsett hur tufft det har börjat så finns det alltid en möjlighet att vända motgångar till erfarenheter, och erfarenheter till framgångar.

Setbacks is just setups for comebacks.