Mindset/Emoset

Det som skiljer vinnarna från förlorarna är förmågan att kunna kontrollera sina tankar och känslor när stressen ökar. Hade man lagt ner en tredjedel så mycket tid på att utveckla spelarnas mentala och känslomässiga resurser, som man lägger ner på alla possession övningar, så hade Allsvenskan hållit en högre klass.

Alldeles för många spelare och lag tappar initiativförmågan när matchbilden förändras. De har helt enkelt inte de mentala och känslomässiga resurserna som krävs för att återta initiativet. Istället för att växa med uppgiften och våga utmana, så förväntas de istället ”jobba hårdare”, vilket på ren svenska betyder springa mer. Det finns inga utvecklingsmöjlighet i att springa mer, så vida du inte är en maratonlöpare.

Att träna i en trygg miljö med människor man känner och ”kan”, bidrar väldigt lite till en spelares utveckling. Inte för att träningen i sig själv är meningslös (man behöver dock fråga sig själv varför det inte finns några svenska tränare i de största ligorna?), utan för att hjärnan arbetar på helt olika sätt under träning och match. Man utsöndrar helt enkelt inte samma mängd och intensitet av stresshormoner under träning som i en match. Träningen hjälper spelarna att förstå vad de ska göra i olika situationer och vad som förväntas av dem. Men ingen hjälper dem att utveckla de nödvändiga mentala och känslomässiga resurserna som krävs för att kunna hålla en genomgående hög standard i sitt spel.

I Sverige är trendens paradigm styrande och under de senaste 10 åren har mantrat varit ”nästa aktion”. De klubbar som har mentala tränare eller psykologiska rådgivare, säger alla samma sak – Fokusera på nästa aktion. Det är även mantrat i svenska landslaget.

Att fokusera på nästa aktion, betyder på ren svenska ”släpp misstaget du nyss gjorde”. Visst, det finns ett värde i det, men ingen utvecklingspotential. Nästa aktion är en krycka för de som inte har de nödvändiga mentala och känslomässiga resurserna.

Vinnare hanterar utmaningar med handling istället för rädsla. De behåller en positiv attityd och fokuserar på det de kan kontrollera och förändra. De fokuserar på att göra saker enkelt. De ser varje match som en möjlighet att utvecklas under stress och välkomnar stressen eftersom de vet att skillnaden på vinnare och förlorare är förmågan att kunna bemästra stress.

Ego och talang tar dig en bit på vägen, men definitivt inte till toppen.

Elite Coaching hjälper spelare att utvecklas både mentalt och känslomässigt för att kunna klara av de högt ställda förväntningarna som kommer med ett liv i de större ligorna.