072-20 88 555
mikael@elitecoaching.se

MENTAL TRÄNING

En fotbollsspelare tillbringar mer tid med sina tankar än med bollen under en match.

Trots att fotboll i högsta grad handlar om psykologi, så är fortfarande förhållandet mellan spelarnas mentala träning och teknikövningar kraftigt felproportionerade i svensk elitfotboll.

Även om de flesta lagen i Allsvenskan har en psykologisk rådgivare så fortsätter spelarna att göra enkla misstag och prestera sämre under stress.

Anledningen till att ”idrottspsykologins” intåg i svensk elitfotboll inte kunnat bidra till att göra spelarna mer stresståliga och höja kvaliteten på spelet, beror på det rådande paradigmet. Fortfarande domineras svensk ”idrottspsykologi” inom fotbollen av målbilder, avslappning och ett positivt self-talk, utan att man kunnat påvisa några som helst effekter relaterat till spelarnas fight, flight or freeze respons.     

Tyvärr finns det i en strikt vetenskaplig mening svårigheter att direkt härleda olika ”effekter” mellan psykologiska förberedelser och prestation. Om man diskuterar det kausala sambandet finns det få studier som visat ett direkt samband.” https://fogis.se/antidoping-medicin-vetenskap/idrottspsykologi/vad-ar-idrottspsykologi/vad-gar-att-gora-med-idrottspsykologi/

Om man menar allvar med att vilja utveckla och höja spelarnas förmåga att hantera sitt fight, flight or freeze response, så måste den psykologiska inriktningen fokusera på att mer efterlikna de faktiska förhållandena som råder under en match, präglade av stress och mycket förändringar.

Det sägs ibland att vansinne definieras av att upprepa samma handling och förvänta sig ett annorlunda resultat. Enligt min åsikt, baserad på många års erfarenhet av prestationsoptimering, så begås samma simpla misstag på planen idag som för 5 år sedan. Det innebär att den svenska modellen inte fungerar och bör ersättas med en ny modell som ger önskade resultat. Det vill säga att kvaliteten och rankingen av Allsvenskan förbättras för varje ny säsong, istället för som nu på väg mot en placering som nummer 23 (2020).

Det ligger i alla inblandades intresse att satsa på en rejäl utveckling av spelarnas förmåga att hantera sina mest primitiva instinkter. Genom att kombinera högintensiva mentala övningar med högintensiva träningspass så kommer spelarna att utvecklas inom alla områden och markant höja sitt marknadsvärde, vilket tillför mer pengar till spelarna och klubbarna.