KÄNSLOMÄSSIGT STARK

Det räcker inte att vara mentalt stark. Man kan vara mentalt stark men känslomässigt svag. Då spelar det ingen roll vad du säger till dig själv när ni ligger under med 3-0 efter 40 minuter. Du kommer ändå inte att kunna mobilisera den nödvändiga beslutsamheten som behövs för att ändra matchbilden. Du kommer antingen att bli arg på domaren, motståndarna eller dina medspelare – eller så börjar du tycka synd om dig själv.

För att kunna hantera livets alla utmaningar är det nödvändigt att vara känslomässigt stark. Att vara känslomässigt stark innebär att man inte låter sig påverkas av yttre faktorer, utan fortsätter fokusera på sitt eget spel och att vinna matchen.

Man blir känslomässigt stark genom att gradvis öka exponeringen mot saker som väcker obehag. Om man gör det dagligen så blir det relativt snabbt normaliserat, och då tar man tag i nästa sak. Genom att göra så dagligen (ett litet mål varje dag, ett större varje vecka) så ökar man sakta men säkert sin tolerans mot det som tidigare var obehagligt.

Självkontroll är den viktigaste egenskapen i ett liv som utmanar en fotbollsspelare med jämna mellanrum. Förmågan att effektivt kunna kontrollera sina tankar och känslor är skillnaden på framgång och misslyckande.

VIDEO KOMMER INOM KORT