High Performance Coaching

Elite Coaching hjälper de främsta inom sport och ledarskap att optimera sina prestationer.

För några år sedan började jag fundera över varför topplagen i Allsvenskan som arbetat med mentala tränare under flera år, helt plötsligt kunde klappa ihop fullständigt och börja spela som ett pojklag. De borde ju rimligtvis vara så mentalt starka att de inte lät sig påverkas av det som hände på plan, utan kunde fortsätta ”hålla huvudet kallt” och fokusera på sin egen och lagets prestation. Men tvärtom så började spelare visa ett uppgivet kroppsspråk eller aggressivt kroppsspråk och började klaga på domaren, motståndarna och egna lagkamrater. De klarade helt enkelt inte av att hantera sina egna känslor. De var mentalt starka, men känslomässigt svaga. Om man är känslomässigt svag så spelar det ingen roll vad man säger till sig själv när det blir jobbigt, man kommer ändå inte att få ordning på sig själv.

Metod för att behålla fokuset och bli känslomässigt starkare:

  • 1 Vara brutalt ärlig mot sig själv.
  • 2 Beskriva hur man reagerar på Förväntan (inför matchen), Orättvisa (baklängesmål, eller domslut emot sig, skadad), bristande Logik (inkonsekventa domslut, eller bänkad) och Skam (bortgjord, missad chans, förlust o.s.v.). 
  • 3 Flytta sina känslomässiga gränser genom att kontinuerligt utmana sina rädslor och ego (pinsamt) och besegra Motståndet.

Känslomässigt svag – Man kan vara mentalt stark men känslomässigt svag – och då spelar det ingen roll vad man säger till sig själv när det inte går som man tänkt sig (rättvisestuket), orken tryter eller att man har ont. Man kommer ändå inte att klara av det eftersom det ”är för jobbigt/svårt”. I det sammanhanget blir man antingen överväldigad och fattar katastrofala beslut som man genas ångrar. Eller så blir man underväldigad och ger upp (Pingvinen, slår ut med armarna). (I det sammanhanget är det ”lättare för egot” att ta en utvisning, än att bli utbytt). Att vara känslomässigt svag innebär att man inte är kapabel att hantera en känslomässigt utmanande situation.

Rättvisa – Logik – Det finns en naiv förväntan på att fotboll är rättvist. Hårt arbete ska löna sig, man får domsluten med sig när man förtjänar dem, man får inga feldömda straffar emot sig och laget med ”bäst” trupp och flest chanser vinner. För att förvärra det hela så finns det dessutom en naiv tro på att logik styr vid uttagningar, att man inte blir skadad om man tar hand om sig och att man aldrig sälj/lånas ut till ett sämre lag. Det är lätt för en ung orutinerad känslomässigt svag spelare att få ett ”psykbryt” när det varken är rättvist eller logiskt. Det i sin tur innebär att spelaren agerar ut, eller blir introvert. Oavsett om det är på en träning eller i en match så skapar det en massa drama som tar bort fokuset från det som är viktigt.

Skam – När vi blir bortgjord, förlöjligade, ligger under, bänkas eller blir utbytta, känner vi olika grader av skam. Skam i det här sammanhanget står i relation till narcissism vilket innebär att spelare med en hög uppfattning om sin egen betydelse och kompetens, kommer att uppleva en högre grad av skam, än en spelare som inser att hans kompetens är begränsad. Spelaren som inser sin begränsning upplever skam när han ”klantat” till det. Men spelaren som har en hög uppfattning om sig själv och sin kompetens väljer istället att skylla sitt tillkortakommande på någon annan. Han klagar på klubben, laget, tränarna eller agenten (gärna i media) och hävdar att han blir orättvist behandlade på grund av något som inte har med hans tillkortakommande som fotbollsspelare att göra. Själv är han fullständigt övertygade om att han tillhör de bästa, om inte den bästa, i laget och idiotförklarar alla som inte förstår hans storhet.

(Det är viktigt att förstå att de här fyra komponenterna samverkar och glider över i varandra, vilket innebär att det som kan upplevas som känslomässigt svagt väcker skamkänslor, vilket kan kännas orättvist och ologiskt efter en bra träningsvecka t.ex.)

Samma spelare som förväntar sig rättvisa domslut mot motståndarna, har inga som helst problem med att själv kasta sig i straffområdet och få domslutet med sig. I det sammanhanget ställs förväntan på rättvisa mot ett eget berättigande att försöka få med sig en billig straff.